• Home

Geschiedenis Edox horloges ontstaan van horlogemerk Edox

Op deze pagina een kort overzicht van de geschiedenis Edox Horloges en het ontstaan van het merk.

Ontstaan van horlogemerk Edox

In 1884 begint Horlogemaker Christian Ruefli-Flury zijn eigen bedrijf voor vervaardigden van horloges. De zeer getalenteerde horlogemaker uit Grenchen in Zwitserland vestigde zich in Biel Bienne tussen andere horloge makers. Al direct vanaf de start koos Christian voor de bedrijfsnaam “Edox”. Deze naam komt uit de oude Griekse taal en is een verwijzing naar het uur.

Begin 1900 kreeg het logo van Edox meer vorm. Vanaf dat moment was de zandloper het officiële beeldmerk en werd het beeld onderdeel van het officiële Edox logo. In 1992 werd de organisatie overgenomen door Robbert Kaufmann-Hug. Dit na het overlijden van de oprichter van de organisatie. De nieuwe eigenaar had al snel door dat de bestaande horloges afnamen in populariteit ten opzichte van de meer handzame pols horloges.

Montres Edox

Edox in 1955

Groei van het horlogemerk

Na de tweede wereld oorlog kreeg Edox te maken met een sterk groeiende vraag naar haar horloges. In die periode was de horlogemaker al uit gegroeid tot een organisatie van meer dan 500 horloge makers. Om in de sterke vraag te kunnen voorzien besloot Edox te verhuizen naar een grotere fabriek. Met deze verhuizing kreeg de organisatie ook de beschikking over een moderne productielijn. Deze super moderne productielijn bood Edox de mogelijkheden om water bestendige horloges te produceren.

​In 1983 is bij Edox opnieuw een wisseling van de wacht. Mr. Victor Strambini neemt op dat moment de Edox aandelen over van ASUAG (voormalige Swatch Groep) en wordt de nieuwe CEO van de organisatie. Met deze overname van de aandelen verdwijnt de organisatie van de beurs en wordt het een familiebedrijf in privé bezit. In deze periode verhuist de organisatie van Briel-Bienne naar Les Genevez in de Jura.

Introducties van Edox horloges

In 1961 introduceerde Edox een nieuw model horloge, de Delfin. Dit was het eerste polshorloge met een horlogekast dat was voorzien van een dubbele achterkant met nieuwe pakkingen en sluitingen. Hiermee zette de organisatie de nieuwe standaard voor schokbestendigheid en water bestendigheid.

Twee jaar later kwam Edox met de introductie van de Hydrosub. Dit model werd wereldberoemd door de horloge kroon en de water bestendigheid. Het horloge was maar liefst water resistant tot een diepte van 500 meter. Een wereld prestatie voor deze periode. Mede door dit model werd Edox wereldberoemd voor het produceren van water resistant horloges.

In 1969 kwam Edox met een volgende innovatie op de markt. Met de introductie van de Edox Bleubird kwam de horlogemaker mer een kras bestendige horloge kast en een krasbestendig horlogeglas. Het elegante Bleubird model blinkt uit inde vormgeving. Daarbij zijn geen concessies gedaan ten opzichte van de schokbestendigheid en de water bestendigheid.

Slechts een jaar later kwam Edox opnieuw met een noviteit. De organisatie kwam met een universeel horloge dat de tijden aangeeft van alle tijdszones. Het horloge toont de tijd van 50 hoofdsteden naast de tijd van de locatie van de drager van het horloge.

In 1998 zijn de ontwikkelaars van Edox in staat om opnieuw een noviteit te brengen. Het horlogemerk introduceert het dunste horloge dat is voorzien van een kalender functie (1,4 millimeter). Vanaf 1999 heeft het horlogemerk het wereldrecord gevestigd voor de collectie van dunste horloges, dit zijn de “ Les Bemonts Ultra Slim “.

In 2005 volgt de introductie van het zeer complexe horloge model “Les Bemonts maitre Horloger 5 Minutes Repeater “. Dit is een mechanisch horloge dat een zeer exacte tijdsaanduiding heeft op basis van het Bell mechanisme. Volgens velen is dit horloge een van de meest complexe horloges.

Geschiedenis Edox horloges in sportwereld

Net zoals vele ander horlogemerken is ook Edox actief in de sportwereld. In 1966 werd Edox de officiële tijdwaarnemer voor de beroemde Spaanse Vuelta. In 1968 was Edox zelfs het Olympische horloge en vestigde het merk zich opnieuw in de sport wereld.

In het jaar 2006 maakt Edox een volgende stap in de sport wereld. In dit jaar wordt het horloge merk de exclusieve horloge partner van de wereld kampioenschappen Class 1 World Powerboat Championships. In nauwe samenwerking met de Class 1 ontwikkelaars worden nieuwe type chronometers ontwikkeld die werken op basis van satelliet en GPS technologie.

De informatie over Geschiedenis Edox Horloges op deze pagina is met zorg samengesteld waarbij we proberen nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.


​Deze fansite is geen eigenaar van de beeldmerken en/of logos van de beschreven merken en/of leveranciers. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

(Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 2 mei 2020 )